Viziunea noastră

sau "cafele deosebite pentru clienți cu discernământ"

Tu, băutorule de cafea, ești cea mai importantă verigă în lanțul cafelei de calitate, și trebuie să primești, din partea prăjitorului, o cafea proaspăt prăjită, la un nivel între foarte ușor și mediu, iar prăjirea să fie făcută în funcție de tipul de procesare, densitatea boabelor, originea și caracterul individual al fiecărei cafele, astfel încât să-și atingă potențialul maxim de aromă și solubilitate.

Materia primă pusă în prăjitor – boabele de cafea verde aparținând exclusiv varietăților Arabica – trebuie să fie de cea mai bună calitate. Ea trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • trasabilitate – să provină din areale bine determinate, cu micro climat specific, ușor identificabile;

  • cultivare responsabilă – crescută cu grijă de fermieri dedicați calității și culeasă exclusiv manual, la maturitate;

  • procesare atentă – transportată, procesată, uscată și triată astfel încât să nu prezinte defecte vizuale și organoleptice, iar umiditatea boabelor să fie de 12%, sub 10% calitatea produsului final fiind afectată semnificativ;

  • ambalare corespunzătoare – ambalarea să se facă în saci GrainPro și abia apoi în cei din iută sau prin vidare, în saci mai mici;

  • păstrare optimă – păstrarea sacilor de cafea la temperatură constantă, în intervalul 15-20° C și umiditate relativă de 50-60% este esențială, evitând degradarea.

Plantație de cafea

Momentul în care boabele verzi de cafea sunt odihnite și pregătite pentru transport reprezintă potențialul lor maxim. Fiecare verigă implicată, din acel moment și până când o savurezi, va lua câte puțin din aromele de origine ale acestui produs viu. Noi, prăjitorii, avem sarcina de a interveni doar atât cât este necesar pentru a face acele arome să strălucească.

Ambalajul folosit trebuie să fie de calitate superioară, materialul multistrat din care este făcut să aibă barieră de oxigen, umiditate, lumină și o valvă cu sens unic pentru eliberarea dioxidului de carbon. Pe pachet trebuie să apară, pe lângă informațiile despre origine (țară, fermă, altitudine, varietate, procesare) și data prăjirii și lotul.

Ție, acasă, îți revine plăcerea de a închide acest cerc al calității, preparând boabele de cafea prăjită cu îndemânare și savurând rezultatul. În cafenea, un barista are misiunea de a respecta eforturile depuse de toți cei implicați până în acel moment în acest ciclu, servindu-ți o cafea magnifică.

Tot acest lanț al calității în cafea are un nume: cafea de specialitate.

Tu, clientul nostru, al prăjitorilor de cafea de specialitate, prin discernământul tău, faci posibil tot acest circuit, care răsplătește eforturile tuturor celor implicați, de la fermier la barista.

Despre noi

Dintre toate beneficiile cafelei, una iese în evidență ca o proprietate magică: pune zâmbete pe fețele oamenilor, dacă e bună...

A fost un motiv întemeiat pentru începutul călătoriei noastre. Sătui de infuzii cu celuloză carbonizată, furnizată cu generozitate de marile mărci cu statut de simbol, așteptam zilele în care se prăjea cafea la singura – pe atunci – prăjitorie din zonă, o măcinam cu o frumusețe de râșniță manuală (Zassenhaus La Paz) și o preparam cu o presă franceză. Era mult mai bună, dar prea intens prăjită și singura noțiune de trasabilitate era “100% Arabica”.

După câțiva ani în care am acumulat informații și am testat cafele – de la cele câteva prăjitorii din România – am făcut un pas care s-a dovedit ulterior decisiv: am cumpărat unul dintre cele mai bune prăjitoare de cafea pentru acasă (Hottop, modelul KN-8828P-2K). 

Procurarea cafelei verzi de specialitate s-a dovedit foarte dificilă, cantități de ordinul a 5-10 kilograme nefiind deloc interesante pentru furnizorii externi cu marfă de calitate excepțională. Reușind, totuși, să cumpărăm 20 de kilograme, din mai multe surse externe și interne, și prăjind peste o sută de șarje, am constatat că există loc, în România, pentru o prăjitorie de cafea de specialitate la standarde ridicate, cu profesioniști bine pregătiți și certificați.

Primul nostru prăjitor de cafea: Hottop

În toamna lui 2013 am hotărât să o punem pe picioare. Au urmat, de-a lungul lui 2014, studii de specialitate, cercetări de piață, cursuri și certificări la London School of Coffee și SCAE (Speciality Coffee Association of Europe).

Cursuri la London School of Coffee și SCAE UK

Apoi, participarea la London Coffee Festival 2014 ne-a dus la achiziția unui prăjitor de cea mai înaltă calitate (Giesen W6A, utilizat și la World Coffee Roasting Championship), realizat la comandă, cu specificațiile noastre, de la software, la panoul de control și culoare.

Prăjitorul de cafea din prezent - Giesen W6A

Căutarea profilurilor ideale, pentru fiecare cafea din portofoliu și blend-urile espresso, a durat mai bine de 5 luni și s-a soldat cu 120 de kilograme de cafea de specialitate, oferită gratuit spre testare prietenilor. Tot acest parcurs, combinat cu rezultatele actuale și mai ales repetabilitatea lor, ne dă încrederea că ne integrăm, ca prăjitori, în acest circuit al calității și putem să-ți oferim cafele de specialitate. Eforturile noastre, tehnice și conceptuale, vor continua permanent în această direcție.

Avem convingerea că viziunea noastră și părerea ta, se vor îmbina armonios pentru a crea arome deosebite în fiecare ceașcă... și un zâmbet.

Noi - vinovații principali - Mihai și Răzvan.