Ghid al gradelor de prăjire

pentru cafelele noastre

Îți punem la dispoziție un ghid succint al gradelor de prăjire în cafea, prin care să-ți facem mai simple alegerile și așteptările față de produsele noastre.

Prăjirea ușoară (Light roast)

  • Scorțișoară (Cinnamon roast) - ⚪⚪⚪ - un grad de prăjire foarte ușor și deschis la culoare, de unde își ia și denumirea. Evacuarea se face repede, când primul pocnet (first crack) este în desfășurare, multe boabe făcându-l în cuva de răcire, iar un anumit procent nu ajung în această fază. Cafeaua astfel prăjită este foarte densă, predomină aromele ierboase și cele de cereale prăjite, aciditatea e ridicată, iar cafelele procesate prin spălare sunt astringente.
  • Prăjire ușoară (Light roast) - ⚫⚪⚪ - caracterizată printr-o aciditate complexă și un caracter de origine bine subliniat, cu primul pocnet făcut de majoritatea boabelor.
Prăjirea medie (Medium roast)
  • Prăjirea americană (American roast) - ⚫⚫⚪ - un nivel de prăjire mediu ușor, dezvoltat pe durata primului pocnet, cu o aciditate ușor atenuată, dar cu caracterul de origine păstrat.
  • Prăjirea medie (City roast) - ⚫⚫⚫ - aromele de origine sunt atenuate, dar sesizabile, iar caracterul de prăjire devine mai proeminent. Acest grad de prăjire este cel mai intens dintre cele întâlnite în cafeaua de specialitate.

Ca și reper, profilurile noastre de prăjire se situează între prăjirea ușoară și cea medie. Încercăm în permanență să scoatem în evidență caracterul de origine, dezvoltând corect cafelele, pentru a obține un profil aromatic și gustativ echilibrat.