Ghid al gradelor de prăjire

pentru cafelele noastre

Îți punem la dispoziție un ghid succint al gradelor de prăjire în cafea, prin care să-ți facem mai simple alegerile și așteptările față de produsele noastre. Denumirile gradelor de prăjire sunt în concordanță cu terminologia Specialty Coffee Association (SCA) și corespund unor plaje pe scara Agtron Gourmet.

Prăjirea ușoară (Light roast)

  • Prăjire extrem de ușoară (Extremely Light; 91<= Gourmet# <100) - cafeaua astfel prăjită este densă, iar în profilul aromatic și gustativ predomină aromele verzi și cele enzimatice de vârf (florale și fructe cu aciditate ridicată).
  • Prăjire foarte ușoară (Very Light; 81<= Gourmet# <90) - la acest grad de prăjire regăsim note florale, fructate (acide și dulci), carameluri variate, ciocolată cu lapte, aciditatea variind de la ridicată la medie.   
  • Prăjire ușoară (Light; 71<= Gourmet# <80) - caracterizată printr-o aciditate medie și un caracter de origine bine subliniat, cu primul pocnet făcut de majoritatea boabelor. Notele de degustare variază de la fructe dulci și carameluri intense, la ciocolată amăruie și condimente.
Prăjirea medie (Medium roast)
  • Prăjire mediu-ușoară (Medium Light; 61<= Gourmet# <70) - un nivel de prăjire dezvoltat pe durata primului pocnet, cu o aciditate ușor atenuată, dar cu caracterul de origine păstrat. Acest grad de prăjire este cel mai intens dintre cele întâlnite în cafeaua de specialitate.
  • Prăjire medie (Medium; 51<= Gourmet# <60) - aromele de origine sunt mult atenuate, abia sesizabile, cu un caracter de prăjire proeminent. 

Ca și reper, plaja profilurilor noastre de prăjire se situează între prăjirea foarte ușoară și cea mediu-ușoară (Very Light to Medium Light; 61<= Gourmet# <90). Încercăm în permanență să scoatem în evidență caracterul de origine, dezvoltând cafelele individual, pentru a obține un profil aromatic și gustativ echilibrat.