De ce să alegi YUME?

Convingerea noastră este că știința reprezintă cunoaștere și necesită dedicare, consecvență și investiții.

Noi, la YUME, am ales această cale, a explorării și descoperirii miriadelor de elemente variabile, care însumate, ne conduc spre produsul final: cafea de specialitate proaspăt prăjită, artizanal.

Analizăm caracteristicile fiecărei cafele verzi în parte și dezvoltăm profiluri de prăjire individuale.

Analizăm parametrii fiecărui lot de cafea verde

Ne interesează în mod deosebit: tipul procesării, umiditatea și densitatea boabelor verzi, altitudinea la care au fost cultivate, profilul aromatic al soiului.

Modularea profilului de prăjire are două rațiuni importante: evitarea defectelor de prăjire și păstrarea aromelor de origine.

Ne bazăm profilarea pe analiză, cifre și gust, pentru a evita defectele, dintre care subdezvoltarea și coacerea sunt cele mai întâlnite. Defectele menționate sunt ușor percepute de profesioniștii care activează în domeniu și de amatorii pasionați. Subdezvoltarea este percepută ca o aciditate foarte pronunțată în ceașcă (astringență) și se datorează densității și umidității finale ridicate. Coacerea se recunoaște după gustul inconfundabil și predominant de coajă de pâine coaptă pe vatră, gust care copleșește celelalte nuanțe ale profilului aromatic. 

Un scop în sine reprezintă specificațiile finale, de umiditate, densitate și culoare ale boabelor de cafea prăjită, care trebuie să se situeze între anumite limite pentru a conferi solubilitate și nuanțe aromatice dezirabile la preparare.

Majoritatea dificultăților de preparare a unui espresso apar datorită lipsei de solubilitate, cauzată de subdezvoltarea cafelei la prăjire sau unei perioade prea scurte de odihnă după prăjire - recomandăm minimum 10 zile, iar în cazul aparatelor complet automate, cu râșniță incorporată, 15 zile.

După prăjire și eliminarea eventualelor corpuri străine, care se face cu ajutorul unui utilaj special conceput în acest sens, ambalăm cafeaua proaspăt prăjită în maximum treizeci de minute după răcire, pentru a reduce procesul de oxidare și prelungi perioada în care aceasta își păstrează prospețimea.

Raționamentul procedurii se bazează pe eliberarea accelerată din primele 48 de ore a dioxidului de carbon prin valva cu sens unic a pachetelor, iar odată cu acesta este eliminată și o parte semnificativă din aerul rămas în pachet după sigilarea termică, și mai important, oxigenul din aerul respectiv. Recipientele utilizate pentru păstrarea cafelei prăjite până la ambalare sunt fabricate exclusiv din inox alimentar 18/10. Materialul ambalajelor pe care le folosim are grosimea de 130 microni și este format dintr-un strat triplu, fiecare dintre ele cu un rol diferit de protecție.

Etichetele pachetelor conțin informații de trasabilitate ale cafelei: numele microlotului, origine, gradul calitativ al cafelei verzi, altitudine, soi, procesare, grad de prăjire, note de degustare, metodele de preparare recomandate, lotul, data prăjirii, data până la care recomandăm consumul, cantitatea etc. Pachetele de cafea sunt însoțite, în cazul comenzilor on-line, de o fișă informativă cu detalii suplimentare despre fermier și fermă, impact socio-economic, elemente de procesare, recoltă, etc.

Fermier pe plantație de cafea

Este o continuă provocare pentru noi de a cumpăra loturi cu trasabilitate clară, unde cunoaștem fermierul și date exacte despre fermă, dar nu evităm cafelele comasate la o singură stație de procesare, provenite de la câțiva mici producători din aceeași localitate sau microregiune. Credem cu tărie că această etichetă, de bune și responsabile practici comerciale, susține micii producători și familiile lor și este o parte integrantă a producției artizanale.

Fermieri la sortarea boabelor de cafea

Te ajutăm să alegi cafelele, prin e-mail sau telefonic, astfel încât să-ți fie pe plac și să descoperi profiluri gustative noi. Nu ne mulțumim doar cu a-ți furniza boabe frumos prăjite, ci ne facem timp pentru a-ți oferi sprijin la preparare, și asta pentru că lanțul cafelei de specialitate se încheie doar în ceașcă.

De ce să alegi YUME? Pentru că am înțeles care este nucleul activității noastre: ești tu.