Moka Pot

Ghid de preparare

Moka pot (model inox Bialetti - 4 cești)

  • Cantitate cafea: 16 g (70g cafea/l apă)

  • Cantitate apă: 230 g

  • Măcinare: medie spre fină (4)

  • Apă fierbinte

Metodă

  1. Fierbi apa într-un vas separat și o torni în rezervorul moka pot-ului. Apa nu trebuie să depășească marcajul de maximum.
  2. Inserezi sita în rezervor.

  3. Macini și pui cafeaua în sită, nivelând-o în plan orizontal, fără a o presa. Cafeaua trebuie să umple sita până în buză. În funcție de cafea și gradul ei de măcinare, s-ar putea să trebuiască o ajustare cu un gram a cantității de cafea, în plus sau în minus.

  4. Folosind mănuși antitermice sau un prosop umed, înșurubezi partea de sus a moka pot-ului în cea de jos.

  5. Ridici capacul moka pot-ului și-l pui pe o sursă de căldură cu intensitate medie.

  6. La un moment dat cafeaua va începe să curgă prin tija centrală și va fi închisă la culoare, dar aceasta se va deschide progresiv. Când culoarea cafelei este portocalie spre galbenă, iei moka pot-ul de pe sursa de căldură și îi răcești partea de jos sub un jet de apă rece, pentru a opri extracția.

  7. Toarnă cafeaua în cești preîncălzite, așteaptă să-i scadă temperatura sub 60° C și savurează.


Observații

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute – și reflectă gusturile noastre. Te încurajăm să experimentezi! Modificând câte un singur parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.
Gradul de măcinare este exprimat numeric pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă foarte fin (ibric) și 10 reprezintă foarte grosier (French Press). Această metodă de numerotare corespunde râșniței profesionale Mahlkönig VTA 6ST.