Ibric

Ghid de preparare

Ibric (Cezve/briki/cafea turcească – 4 cești)

  • Cantitate cafea: 20 g (83g cafea/l apă)

  • Cantitate apă: 240 g

  • Măcinare: foarte fină (1)

  • Apă rece

  • Atenție sporită și permanentă (nu lăsați ibricul nesupravegheat pe foc)

Metodă

  1. Torni în ibric apa rece împreună cu cafeaua proaspăt măcinată și amesteci cu o linguriță. Nivelul apei trebuie să fie cel puțin un centimetru sub gâtul ibricului (partea cea mai îngustă) și trei centimetri sub marginea superioară.
  2. Așezi ibricul pe o sursă de căldură cu intensitate scăzută, astfel încât primul cerc de cremă să apară pe margine după 1:30 minute. Dacă acest fenomen apare mai repede va trebui să reduci intensitatea flăcării.

  3. La apariția cremei reduci la minimum flacăra sau/și retragi ibricul de pe foc pentru câteva secunde. Urmărești o creștere foarte lentă a cremei. Ea trebuie să aibă o textură fină, fără bule mari.

  4. Când crema ajunge la buza superioară a ibricului, într-un strat uniform, îl iei de pe foc.

  5. Toarnă cafeaua în cești preîncălzite, distribuind crema în mod egal, așteaptă să-i scadă temperatura sub 60° C și savurează.

Tradițional, la cafeaua turcească se folosește zahăr – jumătate din cantitatea de cafea utilizată, în acest caz 10 g – și semințe de cardamom, adăugate în apa rece, la început. De asemenea se dă cafeaua în clocot de trei ori.
Noi nu încurajăm aceste metode, deoarece zahărul și cardamomul schimbă complet aromele și gustul cafelei, iar trei clocote o ard. Dacă totuși vrei să încerci gustul tradițional, îți recomandăm să o dai în clocot o singură dată și să folosești un zahăr brun, nerafinat.

Observații

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute – și reflectă gusturile noastre. Te încurajăm să experimentezi! Modificând câte un singur parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.
Gradul de măcinare este exprimat numeric pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă foarte fin (ibric) și 10 reprezintă foarte grosier (French Press). Această metodă de numerotare corespunde râșniței profesionale Mahlkönig VTA 6ST.