French Press

Ghid de preparare

French Press

  • Cantitate cafea: 28 g (70g cafea/l apă)

  • Cantitate apă: 400 g

  • Măcinare: foarte grosieră (10)

  • Temperatura apei: 90° C (plajă de explorat 85° C - 95° C)

  • Timp total preparare: 4:30 minute

Metodă

  1. Preîncălzești carafa presei turnând în ea apă fierbinte, apoi arunci apa.
  2. Macini și pui cafeaua în carafă.

  3. Torni ușor 400 g apă și acoperi carafa cu un obiect plat din sticlă sau porțelan (o farfurie mică).

  4. După un minut, amesteci stratul de cafea de la suprafață cu o lingură din inox – pentru a scufunda particulele grosiere de la suprafață – și reacoperi carafa.

  5. La minutul 3:30 aduni cu lingura particulele rămase la suprafață.

  6. La minutul 4:00 pui pistonul în carafă și-l presezi lent, cu o presiune constantă, apoi aștepți până la pasul următor (se sedimentează particulele fine în suspensie).

  7. La minutul 4:30 torni aproape toată cafeaua în cești preîncălzite. Toarnă lent, dintr-o singură mișcare, fără să agiți carafa. Ideal e să nu torni lichidul din carafă până la ultimele picături, evitând astfel excesul de particule fine ajunse în ceașcă.

  8. Așteaptă să scadă temperatura cafelei sub 60° C și savurează.


Observații

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute – și reflectă gusturile noastre. Te încurajăm să experimentezi! Modificând câte un singur parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.
Gradul de măcinare este exprimat numeric pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă foarte fin (ibric) și 10 reprezintă foarte grosier (French Press). Această metodă de numerotare corespunde râșniței profesionale Mahlkönig VTA 6ST.