Filtru manual

Ghid de preparare

  • Cantitate cafea: 24 g (60g cafea/l apă)

  • Cantitate apă: 400 g

  • Măcinare: grosieră (9)

  • Temperatura apei: 85° C (plajă de explorat 80° C - 90° C)

  • Preinfuzie: 30 secunde

  • Timp total preparare: 3:00 minute

Metodă

  1. Așezi filtrul de hârtie în Kalita Wave 185, după care îl clătești bine cu multă apă fierbinte pentru a elimina gustul de hârtie. Toarnă apa cu grijă, începând din mijlocul filtrului, încercând apoi să păstrezi forma lui.

  2. Macini și pui cafeaua în filtru, scuturându-l ușor pentru a nivela patul de cafea.

  3. Preinfuzezi cu un fir foarte subțire de apă, folosind 70 g pentru 30 de secunde. Începe turnarea apei cu gâtul vasului cât mai aproape de patul de cafea și vei reuși să-l păstrezi uniform.

  4. La 0:30 începi și torni 110 g apă, în spirală, din centru spre exterior. Firul de apă trebuie să fie atât de fin, încât să cadă la 90 de grade din picurătorul vasului.

  5. La minutul 1:00 mai torni 110 g apă.
  6. La minutul 1:30 mai torni 110 g apă.
  7. Când apa scade sub stratul de cafea de la suprafață, extracția s-a terminat și poți arunca filtrul. Dacă ai respectat metoda de preparare și ai granulația corectă, timpul total de preparare ar trebui să fie aproximativ 3:00 minute.
  8. Toarnă cafeaua în cești preîncălzite, așteaptă să-i scadă temperatura sub 60° C și savurează.

Observații

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute – și reflectă gusturile noastre. Te încurajăm să experimentezi! Modificând câte un singur parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.

Gradul de măcinare este exprimat numeric pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă foarte fin (ibric) și 10 reprezintă foarte grosier (French Press). Această metodă de numerotare corespunde râșniței profesionale Mahlkönig VTA 6ST.

  • Cantitate cafea: 12 g (60g cafea/l apă)
  • Cantitate apă: 200 g

  • Măcinare: medie (5)

  • Temperatura apei: 85° C (plajă de explorat 80° C - 90° C)

  • Preinfuzie: 30 secunde

  • Timp total preparare: 2:30 minute

Metodă

  1. Îndoi marginea lipită a filtrului de hârtie, astfel încât să-l poți așeza în V60, și-l clătești bine cu apă fierbinte pentru a elimina gustul de hârtie.

  2. Macini cafeaua și o pui în filtru, scuturându-l ușor pentru a nivela patul de cafea.

  3. Preinfuzezi cu apă, folosind dublul cantității de cafea (24 g în acest caz), pentru 30 de secunde.

  4. Începi și torni apă, în spirală, din centru spre exterior, fără să atingi filtrul cu firul de apă.

  5. Alimentezi în continuare cu un fir subțire de apă, constant, cu aceleași mișcări circulare, astfel încât să păstrezi în submersie granulele de cafea, pentru a evita expunerea lor la aer.

  6. Torni în același mod până se umple filtrul și-l păstrezi plin până ajungi la 200 ml apă, apoi o lași să se scurgă complet.

  7. Un strat uniform de cafea ar trebui să acopere filtrul până sus.

  8. Toarnă cafeaua în cești preîncălzite, așteaptă să-i scadă temperatura sub 60° C și savurează.

Observații

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute – și reflectă gusturile noastre. Te încurajăm să experimentezi! Modificând câte un singur parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.

Gradul de măcinare este exprimat numeric pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă foarte fin (ibric) și 10 reprezintă foarte grosier (French Press). Această metodă de numerotare corespunde râșniței profesionale Mahlkönig VTA 6ST.

  • Cantitate cafea: 18 g (60g cafea/l apă)

  • Cantitate apă: 300 g

  • Măcinare: foarte grosieră (10)

  • Temperatura apei: 85° C (plajă de explorat 80° C - 90° C)

  • Preinfuzie: 45 secunde

  • Timp total preparare: 4:30 minute

Metodă

  1. Așezi filtrul de hârtie în Chemex, astfel încât cele trei straturi de hârtie să fie poziționate spre picurător, după care îl clătești bine cu multă apă fierbinte pentru a elimina gustul de hârtie.

  2. Golești Chemex-ul fără a scoate filtrul, doar împingându-l ușor din partea cu picurătorul.

  3. Macini și pui cafeaua în filtru, scuturându-l ușor pentru a nivela patul de cafea.

  4. Preinfuzezi cu un fir foarte subțire de apă, folosind dublul cantității de cafea (36 g în acest caz), pentru 45 de secunde.

  5. La secunda 45 începi și torni 70 g apă, în spirală, din centru spre exterior, lăsând aproximativ un centimetru distanță față de filtru. Firul de apă trebuie să fie atât de fin, încât să cadă la 90 de grade din picurătorul vasului.

  6. Torni restul de apă în continuare, în cicluri de 70 g, astfel încât să păstrezi în submersie granulele de cafea, pentru a evita expunerea lor la aer.

  7. Când între picăturile de cafea ai două secunde, extracția s-a terminat și poți arunca filtrul. Dacă ai respectat metoda de preparare și ai granulația corectă, timpul total de preparare ar trebui să fie între 4 și 5 minute.

  8. Toarnă cafeaua în cești preîncălzite, așteaptă să-i scadă temperatura sub 60° C și savurează.

Observații

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute – și reflectă gusturile noastre. Te încurajăm să experimentezi! Modificând câte un singur parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.

Gradul de măcinare este exprimat numeric pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă foarte fin (ibric) și 10 reprezintă foarte grosier (French Press). Această metodă de numerotare corespunde râșniței profesionale Mahlkönig VTA 6ST.