AeroPress

Ghid de preparare

AeroPress (metoda inversă)

  • Cantitate cafea: 16 g (64g cafea/l apă)

  • Cantitate apă: 250 g

  • Măcinare: medie (6)

  • Temperatura apei: 85° C (plajă de explorat 80° C - 90° C)

  • Preinfuzie: 30 secunde

  • Timp total preparare: 1:30 minute

Metodă

  1. Pui filtrul de hârtie în sită și-l clătești bine cu apă fierbinte, deasupra unei căni.
  2. Inversezi AeroPress-ul, extragi pistonul până sub marcajul 4 și îl preîncălzești cu apă fierbinte.

  3. Macini și pui cafeaua în AeroPress.

  4. Torni 40 g apă și amesteci viguros timp de 5 secunde cu padela, preinfuzând pentru 30 de secunde.

  5. Torni și restul de 210 g apă și amesteci din nou timp de 5 secunde.

  6. La minutul 1:20, înfiletezi sita cu filtrul de hârtie și așezi o cană/carafă peste AeroPress, după care inversezi totul (cana jos).

  7. Apeși pistonul ușor, cu o presiune constantă, doar până auzi primul sunet al aerului ieșind prin sită. Acest pas ar trebui să dureze aproximativ 30 secunde.

  8. Toarnă cafeaua în cești preîncălzite, așteaptă să-i scadă temperatura sub 60° C și savurează.

Poți face o cantitate dublă de cafea cu aceeași pași, dar utilizând 36 g cafea la 250 g apă (72 g apă pentru preinfuzie), iar la final mai adaugi 250 g de apă fierbinte în cafeaua rezultată.

Observații

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute – și reflectă gusturile noastre. Te încurajăm să experimentezi! Modificând câte un singur parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.
Gradul de măcinare este exprimat numeric pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă foarte fin (ibric) și 10 reprezintă foarte grosier (French Press). Această metodă de numerotare corespunde râșniței profesionale Mahlkönig VTA 6ST.