Ghid de preparare a cafelei

Recomandările noastre

Generalități referitoare la metodele de preparare

Vrem să-ți oferim un start bun, o bază solidă pe care să-ți clădești cunoștințele și talentul în prepararea unei cafele care să-ți încânte simțurile. Vei putea să-ți surprinzi plăcut prietenii, oferindu-le o cafea excelentă, din living până la gura peșterii. Partea bună e că echipamentele necesare preparării unei cafele sublime, nu trebuie să dezechilibreze nici măcar un buget auster. Excepție făcând aparatura necesară obținerii unui espresso veritabil, care pleacă de la aproximativ 2000 de lei și poate să ajungă la... cer. Toate metodele de preparare au câteva elemente comune, cărora merită să le acorzi atenție.

Cafea de specialitate, proaspăt prăjită 

Cumpără cafea de specialitate, prăjită proaspăt, cu un nivel de prăjire mediu. Este cel mai important pas, fără de care, nu vei putea obține rezultate. Vestea bună: apeși câteva butoane virtuale la secțiunea magazin, și te va căuta ea, cafeaua, pe tine.

Râșnița și granulozitatea măcinăturii

Râșnița face cafeaua. Râșnița face cafeaua. Da, știm că ne repetăm. Nu vrem să te inoportunăm, dar vom repeta acest slogan ori de câte ori va fi necesar.
Râșnița de cafea cu cuțit lamelar, poți să o folosești la zahăr, condimente, boabe de ienupăr sau la orice altceva îți trece prin cap, dar nu la cafea! Nu de alta, dar o sparge mai mult decât o macină, făcând imposibilă obținererea unei granulozități uniforme. Aceasta este extrem de importantă și diferă în funcție de metoda de preparare și tipul de cafea.  
Ai nevoie de o râșniță bună, cu cuțite conice din oțel forjat sau ceramică. Poate fi manuală sau electrică. Cele manuale pornesc de la 150 lei, iar cele electrice de la 800 lei la 3000 lei.
Între cele două tipuri nu există diferențe majore la calitatea măcinăturii. Cea electrică oferă un confort mai ridicat, un reglaj mai rapid și ușor de memorat, extrem de utilă pentru espresso. Cele manuale au avantajul prețului redus și a portabilității, făcând echipă foarte bună cu Aeropress, Kalita Wave, Chemex sau V60. 
Dacă vrei o râșniță profesională de espresso, cu discuri din oțeluri speciale - acoperite sau nu cu titan - sau ceramice, știi prea multe despre cafea pentru a citi aceste rânduri. Sincer... Sau ești foarte potent, financiar vorbind, caz în care te poți despărți de vreo 8.500 lei pentru râșnița “supremă”. Fără a avea vreo afiliere cu producătorii, credem că acest titlu aparține rășnițelor Mazzer Robur E, Mahlkönig K30 SE și Anfim Super Caimano OD.

Apa

De multe ori neglijată, apa constituie 94-98% din compoziția cafelei. Elementele cele mai importante sunt puritatea și temperatura. Apa trebuie să fie proaspătă, inodoră și incoloră. 

Nu îți recomandăm să utilizezi apa de la robinet, excepție făcând cazul în care te situezi într-o zonă cu apă de calitate în rețea și deții un sistem de filtrare bun. O apă îmbuteliată este de preferat, întrucât te informează asupra compoziției: 

  • calciu (ideal 68 mg/L, plaja acceptabilă 17 mg/L-85 mg/L);
  • sodiu (ideal 10 mg/L, plaja acceptabilă cât mai aproape de 10 mg/L); 
  • reziduu sec (ideal 150 mg/L, plaja acceptabilă 75 mg/L-250 mg/L); 
  • PH-ului (ideal 7, plaja acceptabilă 6,5 – 7,5).

Standardele de mai sus sunt oferite de SCAA și se pot vizualiza aici.

O temperatură a apei în jurul valorii de 93 grade Celsius este ideală pentru o cafea savuroasă. Această valoare nu este absolută, ea variază ușor în funcție de măcinătură și metoda de preparare. Dacă apa e mult mai rece, uleiurile volatile și substanțele solubile din boabele de cafea nu vor fi eficient extrase, rezultatul fiind o cafea slabă, fără corp și acră. Majoritatea aparatelor electrice tip “filtru” nu furnizează constant această temperatură, distrugând astfel potențialul unei cafele de calitate. Excepție fac aparatele profesionale certificate de asociațiile de cafea de specialitate din Europa și SUA.

Echipamente curate

Folosește echipamente curate! Asigură-te că nu ai reziduuri care să-ți ruineze toate celelalte eforturi. Sunt gata să facă asta pentru tine, granulele vechi de cafea, din sita presei franceze sau port-filtrul espressorului. Îți recomandăm să eviți detergentul de vase la spălarea articolelor din plastic sau cauciuc, care intră în contact cu cafeaua.